Hrvatska zajednica laringektomiranih
Prva pomoć
Događanja
Rak grla
Mogućnosti oporavka
Prava
Kontakti
Foto & Video
Pitanja i odgovori
Linkovi
trenutna lokacija: Početna » Događanja
ŽIVOT BEZ GLASNICA
17. 03. 2017., autor: Miloš Manestar, prim. dr. med.

M.Manestar: HRVATSKA ZAJEDNICA OBILJEŽAVA 10.OBLJETNICU PREMIJEROM FILMA

"ŽIVOT BEZ GLASNICA"

Proslavom Sv.Blaža u Daruvarskim Toplicama, međunarodnom skupu laringektomiranih i simpoziju o stanju prava laringektomiranih kod nas i susjednim zemljama,kao i Skupštinom, započelo je obilježavanje 10-te obljetnice utemeljenja HLZ.

Tom je prigodom održana pred auditorijem od 160 osoba pretpremijera filma u produkciji Zajednice "Život bez glasnica ", dok je oficijelno film predstavljan javnosti u Zagrebu 28.veljače 2017.god. u Kulturno-informativnom centru.

Film je u medijima sjajno pozdravljen, sa afirmativnim komentarima, uz naglašenu poruku i poticaj borbi sa zloćudnom bolešću.

Održana je i izvještajna delegatska skupština zajednice, donešene su formalne odluke i poticaj za osnivanjem novih klubova.

Predložena je i dopuna programa tradicionalnih Seminara nadomjesnog govora, radi usklađenja potreba nakon suvremenih operacija i tehnološki naprednijih pomagala.

Dalje će se usklađivati programi prema potrebama, a i osnivanje novih klubova.

Za sada je data privola za klub u Slav. Požegi, dok je u osnivanju i klub u Zadru.

U nekim klubovima će zbog promjena u vodstvu trebati potpora Zajednice  i konsolidacija u aktivnostima.

Sa veseljem obavještavamo da se u Cvenom križu priprema novi priručnik prve pomoći za vozače u kojem će konačno biti i posebnosti kod pružanja pomoći laringektomiranima.


1. Predsjednik i podpredsjednica režu tortu za 10. god


2. Autori filma "Život bez glasnica"


3. Preuzeli smo ključ Daruvarskih Toplica


4. Gošća iz Skopja


5. Blagoslov grla


6. Optimisti udaju svoju voditeljicu


7. Svi predsjednici klubova pod maskama


8. Sa promocije filma u Zagrebu
 

Mr.sc.Tamara Živković Ivanović, prof.logoped, ORL klinika KBC Zagreb:

Dokumentarni film "Život bez glasnica", priča o životu laringektomiranih osoba kojima je zbog maligne bolesti potpuno odstranjen govorni organ i koji žive i dišu samo kroz mali otvor na donjem dijelu vrata (traheostomom), premijerno je 28.veljače 2017.god. prikazan u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Film "Život bez glasnica" priča hrabru priču o životu laringektomiranih osoba koje nakon operacije gube mogućnost glasnog govora, uče ponovno gutati, gube osjet mirisa, ne mogu se kupati.

Njima u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji pomažu liječnici, medicinske sestre, logopedi, fizioterapeuti, psiholozi, kao i brojni  volonteri koji ulažu veliki trud i empatiju kako bi im omogućili bolju kvalitetu života, povratak u obitelj, na radno mjesto i u širu društvenu zajednicu.

Klubovi laringektomiranih osoba također imaju veliku ulogu u informiranju, edukaciji i resocijalizaciji operiranih osoba. Do 2006. godine u Hrvatskoj je postojao samo jedan takav klub u Zagrebu, no inicijativom  Prim.dr-a Miloša Manestra  osniva se Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba, koja danas okuplja 11 klubova u Zagrebu, Samoboru, Karlovcu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Bjelovaru, Splitu i Puli.

Iz kadra u kadar, kroz film govorno vodi osoba bez glasnica i u njemu su prikazane osobe koje su se unatoč operaciji i gubitku govornog organa uspješno vratile na svoje radno mjesto i u svoju radnu sredinu.

Značajna nit vodilja filma je i Zagrebački zbor pjevača bez glasnica "Optimisti", te njihova osnivačica i voditeljica Tamara Živković Ivanović, logopedica koja im pomaže naučiti govoriti, ali ih uči i pjevati. U filmu je također operirana osoba bez glasnica koja svira trubu što je raritet svjetskih razmjera.

Autori filma "Život bez glasnica" su Tamara Živković Ivanović i Miloš Manestar, a režiser Božidar Jurjević. Produkciju potpisuje Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba.

 

 

 
 


povratak na vrh PDF Verzija za ispis

Više o autoru
Miloš Manestar, prim. dr. med.
Miloš Manestar, prim. dr. med.
design: expositus