Hrvatska zajednica laringektomiranih
Prva pomoć
Događanja
Rak grla
Mogućnosti oporavka
Prava
Kontakti
Foto & Video
Pitanja i odgovori
Linkovi
trenutna lokacija: Početna » Događanja
12. SEMINAR CRIKVENICA
25. 07. 2017., autor: Miloš Manestar, prim. dr. med.

USPJEŠNO ZAVRŠEN 12.SEMINAR NADOMJESNOG GOVORA I PSIHOONKOLOŠKE POTPORE U THALASSOTHERAPIJI U CRIKVENICI

12. SEMINAR CRIKVENICA
Zajednička snimka sudionika 12. Seminara HZL

U prostorima SB "Thalassotherapija" u Crikvenici održan je od 18. do 24. lipnja 2017. god. tradicionalni intenzivni seminar HZL.

Prisustvovalo je 69 sudionika, uz volontersko stručno vođenje suradnika liječnika, logopeda, medicinskih sestara, fizioterapeuta i drugih.

Pod vodstvom instruktora Zorana Čelikovića održan je i tečaj plivanja posebnim hidroterapijskim uređajima i osposobljena su za plivače 3 nova laringektomirana člana.

Kako napredak operativnih tehnika zahtjeva sve veće znanje i pažnju održavanju traheostome, zadnjih se godina uvode inovacije, uz informiranje operiranih o načinu operacije kod njih, dok su specijalizirane medicinske sestre sa ORL klinike KBC Zagreb (Rebro) vršile svakodnevni obavezni trening u njezi traheostome (sr. Mara i sr. Suzana).

Logopedski je tim (Mr.sci. T. Živković Ivanović, prof. M. Sučić i prof. A. Jakelić-Banić) uvježbavao sve vrste nadomjesnog govora, a prof. Marija Sučić obnovila je sudionicima znanja u korištenju elektroničkog govornog aparata. On se danas sve rijeđe koristi, pa je njezino dugogodišnje iskustvo bilo vrlo korisno i svima zanimljivo!

Prof.Tamara Živković Ivanović je svakodnevno održavala predavanja o liječenju i rehabilitaciji nakon laringektomije, uz poseban osvrt na komplikacije kod implantiranih govornih proteza.

Pored tradicionalnih informativnih sastanaka dobavljača pomagala, dr. A. Đanić-Hafizbegović sa ORL klinike KBC Zagreb održala je izvanredno predavanje o problemima sa gutanjem nakon laringektomije.

Mr.sci.Ljiljana Vrcić-Kiseljak je osim svakojutarnih vježbi na plaži, vodila psihoonkološku radionicu.
Sa grupom suradnica uspješno je pokrenula  tzv. "Večer sa knjigom", pri čemu su sudionici pokazali izvanredan interes.

U srijedu 21. lipnja je u večernjim satima održana svečana prezentacija našeg filma "Život bez glasnica", koji je kao i drugdje prihvaćen s velikim uspjehom.

Uz preko 100 sudionika, prezentaciju su uveličali predstavnici PG Županije, grada Crikvenice i ravnatelj Thalassotherapije Mr.sci. Damir Lončarić sa suradnicima.

Opći je zaključak da je svojim inovacijama ovaj seminar napredak u rehabilitaciji naših članova.
Moramo od srca zahvaliti svim našim volonterima, osoblju Thalassotherapije i organizacijama, koje nam neprestano pružaju potporu!

Laringektomirani svojim ozbiljnim prihvaćanjem i sudjelovanjem u programu potvrđuju korisnost seminara!


Jutarnja gimnastika na plaži pod vodstvom Mr.sci.Ljiljane Vrcić-KiseljakInformativni sastanak o pomagalimaČlanovi predsjedništva HZL nakon sastankaSr. Suzana izlaže o njezi traheostomeProf.Sučić tumači primjenu elektrolarinksaProf.logoped Antonija Jakelić-Banić sa KBC SplitDoc.dr A. Đanić-Hafizbegović izlaže o poremećaju gutanja nakon laringektomije


povratak na vrh PDF Verzija za ispis

Više o autoru
Miloš Manestar, prim. dr. med.
Miloš Manestar, prim. dr. med.
design: expositus