Hrvatska zajednica laringektomiranih
Predsjedništvo
Koristi od članstva
Povijest ZG kluba
Sv. Blaž u Crikvenici
Povijest pjevanja
Klubovi
Članstva i suradne udruge
Prva pomoć
Događanja
Rak grla
Mogućnosti oporavka
Prava
Kontakti
Foto & Video
Pitanja i odgovori
Linkovi
autor: Miloš Manestar, prim. dr. med.

Kratka povijest pjevanja
alaringealnim glasom u Hrvata


Prema pričanju prof. dr. sc. Marka Turića, prvog tajnika Zagrebačkog kluba laringektomiranih prvi su puta osobe bez glasnica raspoloženo zapjevale u autobusu po povratku s izleta na Plitvice (cca 1978.).


Također sudionici pamte da su pjevali na izletu kod spomenika Lijepoj našoj u Mihanović dolu kod Klanjca i himnu. Postoji snimka dok su svi pod kišobranima. Stručno i organizirano započelo je pjevanje u veljači 2007. godine po povratku sa proslave Sv. Blaža, također u autobusu, a na poticaj prof. Tamare Živković-Ivanović.


Buduća himna pjevačkog zbora Optimist „Marijana“ pjevana je na ljetnom seminaru iste godine u Crikvenici. Definitivan službeni uspješan nastup bio je na Europskom kongresu laringektomiranih u hotelu Omorika u Crikvenici krajem rujna 2007. godine. Grupa od 15 prisutnih delegata iz Hrvatske održala je koncert, koji je izazvao oduševljenje svih delegata iz Europe, a o tome su izvjestili mnogi časopisi laringektomiranih Europe i Amerike.

Ubrzo nakon toga slijedilo je osnivanje klape "Novi glas" u Riječkom klubu, a na Sv. Blažu 2010. uspješno je nastupio i Osječki zbor "Pusti me da vrisnem". Sada je pjevanje u Hrvatskim klubovima laringektomiranih uzelo maha i već spada u redoviti program resocijalizacije.


Svakako je bilo presudno zalaganje i muzičko znanje profesorice Živković-Ivanović u razvoju ovog pokreta. U drugim se zemljama pjeva alaringealnim glasom tek sporadički. Osim pjevanja, potaknuti su pojedini članovi i na žviždanje, te sviranje usne harmonike.


povratak na vrh PDF Verzija za ispis

Više o autoru
Miloš Manestar, prim. dr. med.
Miloš Manestar, prim. dr. med.
design: expositus