Hrvatska zajednica laringektomiranih
Prva pomoć
Događanja
Rak grla
Mogućnosti oporavka
Logopedska rehabilitacija
Rehabilitacija
Prava
Kontakti
Foto & Video
Pitanja i odgovori
Linkovi
trenutna lokacija: Početna » Mogućnosti oporavka
autor: Tamara Živković Ivanović, prof. logoped

Kada započinje
glasovno/govorna rehabilitacija?


Na razgovor logopedu trebali bi biti upućeni nakon saznanja da će vam biti odstranjen grkljan. U tom periodu logoped će vas upoznati sa tri vrste alaringealnog govora (govora bez glasnica) i predstaviti vam ih putem audio-video zapisa.

Rana post operativna faza rehabilitacije provodi se u razdoblju dok je pacijent u bolnici. U ovom razdoblju laringektomiranu osobu posjete i dobro rehabilitirani članovi iz Udruge laringektomiranih osoba!

Kasna postoperativna faza započinje kada je laringektomirana osoba otpuštena iz bolnice, kada se ne hrani na nazogastričnu sondu i kada je fizički i psihički spremna dolaziti na glasovno-govornu rehabilitaciju!


Kod logopeda ćete dobiti informacije i o pomagalima koji nadomještaju izgubljenu funkciju nosa,olakšavaju disanje i poboljšavaju govor, o štitniku za tuširanje i mnogim drugim pomagalima i pravima.


Što se ranije pacijent javi na logopedske vježbe i upozna sa svim posljedicama i mogućnostima rehabilitacije nakon operacije, ranije će početi njegova potpuna rehabilitacija-resocijalizacija! Nakon odstranjenja grkljana moguće je ponovno normalno živjeti, raditi i djelovati.

Nemojte se zatvarati u svijet bezglasnog govora, uložite puno motivacije i truda i pridružite nam se, budite glasni!


ZAJEDNO SMO JAČI I BOLJE NAS ČUJU!

Ako nemate logopeda u mjestu stanovanja, tražite da vas upute u slijedeći veći centar u kojem rade logopedi koji se bave rehabilitacijom glasa i govora.

U Hrvatskoj to su: Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, KBC Zagreb, KB Sestre milosrdnice, KB Sveti Duh, KB Merkur, KBC Rijeka KBC Split, KBC OSIJEK, OB Pula, OB Bjelovar, OB Slavonski Brod, OB Karlovac, OB Gospić i OB Dubrovnik.
povratak na vrh PDF Verzija za ispis

Više o autoru
Tamara Živković Ivanović, prof. logoped
Tamara Živković Ivanović, prof. logoped
design: expositus