Hrvatska zajednica laringektomiranih
Prva pomoć
Događanja
Rak grla
Mogućnosti oporavka
Prava
Ostvarenje prava na ortopedska i druga pomagala
Izmjene zakona
Kontakti
Foto & Video
Pitanja i odgovori
Linkovi
trenutna lokacija: Početna » Prava » Izmjene zakona

Poštovani članovi !
 
Ovim vas putem obaviještavamo o izmjenama i dopunama zakona koji su stupili nedavno na snagu :
- Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (NN 71/10.)  i
- Zakon o javnim cestama (NN 73/10.).


Dobrovoljno zdravstveno osiguranje
Iz državnog proračuna osiguravaju se sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% ostećenja organizma.
 
Ugovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju sklopljeni do dana stupanja na snagu ovog Zakona vrijede do isteka roka na koji su sklopljeni, odnosno do isteka godine dana od dana sklapanja istih.

 
Javne ceste
Cestarinu ne plaćaju osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno ostećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više postotaka. Ta se povlastica može iskoristiti za jedan osobni automobil u svom vlasništvu, odnosno koji se koristi na temelju ugovora o leasingu.
 
Nije došlo do izmjene u pogledu prava na oslobođenje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta, tako da tu naknadu i dalje ne plaćaju osobe s 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno
tjelesno ostećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više postotaka. Ta se povlastica također može iskoristiti za jedan osobni automobil u svom vlasništvu, odnosno koji se koristi na temelju ugovora o leasingu.

Sve osobe koje su već ostvarile ovo pravo, to pravo koriste kao i do sada, dok će novi korisnici to pravo moći ostvariti tako da se neposredno jave u stanicu za tehnički pregled vozila sa svojim rješenjem o tjelesnom oštećenju.

Sve potvrde/smart kartice izdane prije 22.06.2010. godine prestaju važiti te se za produžetak valjanosti iste potrebno obratiti u Hrvatske auto ceste, Lučko, Jadranska avenija 6, od ponedjeljka do petka od 08,00-16,00 sati (telefoni: 01/6504812, 6504813, 0800/0422).
  • Potrebni su slijedeći dokumenti:original rješenja o invalidnosti ili preslika ovjerena od strane javnog bilježnika iz kojeg je vidljivo ostecenje donjih ekstremiteta,
  • preslika knjižice vozila,
  • preslika prometne dozvole,
  • preslika osobne iskaznice.
 (za izdavanje nove potvrde/smart kartice, osim navedenih dokumenata, potrebna je i fotografija 2,5x3 cm. )

povratak na vrh PDF Verzija za ispis
design: expositus